Hoe los je een legpuzzel op?

Als je een puzzel kopen gaat, maar je weet niet goed wat de beste manier is om de puzzel op te lossen, dan is dit stuk voor jou. Het oplossen van een legpuzzel is makkelijker als je een bepaalde tactiek aanhoudt. Pak om te beginnen een handvol puzzelstukjes tegelijk en sorteer de stukjes in twee groepen, één groep is voor de randstukjes en de andere groep is voor het midden. Die dit hand voor hand totdat alle stukjes van de legpuzzel netjes gesorteerd liggen in twee groepen, namelijk de stukjes voor het midden van de puzzel en de stukjes die aan de rand van de puzzel horen. Dit zal het oplossen van de puzzel veel gemakkelijker maken. 

Spreid de stukjes over een tafel

Als je de stukjes van jouw puzzel van 1500 stukjes gesorteerd hebt zodat er twee groepjes zijn, spreid je puzzelstukjes zo ver mogelijk uit over de tafel waarop je aan het puzzelen bent. Een van je puzzelstukjes ontbreekt, heb je een probleem, maar dat zal je op dit moment nog niet merken. Dat besef komt helaas pas op het laatst. Bij nieuwe puzzels komt dit eigenlijk vrijwel nooit voor. Als je de stukjes verspreid over de tafel hebt gelegd, heb je meer overzicht en kan je makkelijker zoeken. Hoe makkelijker je kan zoeken naar de puzzelstukjes, hoe sneller het puzzelen gaat. En hoe sneller het gaat, hoe leuker het vaak is. 

Alle stukjes draaien

Nu alle stukjes gesorteerd en verspreid zijn, kan je eigenlijk al je volgende jan van haasteren bestellen. Als alles overzichtelijk is, zal het niet lang meer duren voor je je puzzel van 1500 stukjes helemaal in elkaar hebt gelegd. Als je de randdelen van de middens sorteert hebt, leg dan elk randdeel met de rand naar beneden. Als je ze allemaal op dezelfde manier legt, is het veel gemakkelijker om snel de belangrijke overeenkomsten in kleur en patroon te ontdekken. Een belangrijke stap om de puzzel op te lossen, is om de vorm van de puzzel heel goed te kennen. 

Beginnen met de randen

Nu alle stukjes gesorteerd van je Ravensburger puzzel 1000 stukjes en op de juiste manier gedraaid liggen, heb je een beter overzicht en kan je makkelijker kleuren zien die bij elkaar horen. Ook patronen zie je op deze manier veel makkelijk, dus het is verleidelijk om meteen stukjes aan elkaar te gaan leggen. Wacht hier even mee tot je de rand hebt gemaakt. Begin dus eerst met de rand. Een voltooide puzzelrand zal je puzzel ervaring veel ontspannender maken, dus los eerst de puzzelrand op. Als je de puzzelrand hebt voltooid, kan je beginnen aan de binnenkant. Aangezien ook deze al gesorteerd zijn, zal dit een fluitje van een cent zijn. Succes en veel plezier met puzzelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *