De mogelijkheden en risico’s van beleggen

beginnen met beleggen

Nu de spaarrente bij banken op een historisch laag niveau staat, denken steeds meer mensen erover na om te beginnen met beleggen. Als je erover nadenkt om te starten met beleggen, weet je ongetwijfeld dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Toch is er een aantal dingen die je kunt doen om de risico’s te beperken. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Verschillende beleggingsvormen

Voordat we het hebben over de manieren om beleggingsrisico’s te beperken, kijken we naar de verschillende beleggingsvormen waar je uit kunt kiezen.

Allereerst kun je ervoor kiezen om te beleggen in aandelen. Op het moment dat je een aandeel van een bedrijf of merkt koopt, wordt je in feite voor een heel klein beetje eigenaar van dit bedrijf. Maakt het bedrijf winst? Dan kun je je aandeel met winst verkopen. Tegelijkertijd wordt je aandeel minder waard als het tegenovergestelde het geval is. Aandelen worden doorgaans gekocht met het doel om op lange termijn winst te maken.

Naast het investeren in aandelen, kun je ook investeren in obligaties. Als je een obligatie aanschaft, leen je geld uit aan een overheid of onderneming. In ruil voor deze investering ontvang je rente. De risico’s die vastzitten aan het beleggen in obligaties zijn doorgaans laag, maar dit geld niet voor alle obligaties die je op de beurs kunt vinden.

Waar het beleggen in aandelen en obligaties doorgaans gericht is op het maken van winst op de lange termijn, is het ook mogelijk om te beleggen met het oog op winst op de korte termijn. Als vanzelfsprekend betekent dit dat het risico van deze beleggingen ook een stuk groter is. Een voorbeeld van zo’n belegging is het handelen in CFD’s (contract for difference). Bij het beleggen in CFD’s speculeer je of de waarde van een aandeel stijgt of daalt, waarbij je geen eigenaar wordt van de onderliggende waarde van de belegging.

Tips om het risico van beleggen te verkleinen

Beleggen brengt risico met zich mee, maar zoals ik eerder al aangaf zijn er wel degelijk manieren om het risico te beperken. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Beleg alleen met geld dat je daadwerkelijk kunt missen.
  2. Breng voldoende spreiding aan in je portefeuille.
  3. Beleg in producten en markten waar je kennis van hebt.
  4. Maak gebruik van de kennis en inzichten van experts.
  5. Beleg met het oog op de lange termijn.

Wil je meer weten over hoe je het risico van beleggen kunt beperken of wil je profiteren van de kennis van experts? Neem dan eens een kijkje op www.beursgenoten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *