De docent wordt steeds digitaler

Wie dertig jaar geleden op school zat, kreeg niet heel anders onderwijs dan tegenwoordig het geval is. We leerden grotendeels op dezelfde manier als tegenwoordig gedaan wordt, met 1 belangrijk verschil: er ging nog vrijwel niets digitaal.

Niet meer weg te denken

Digitale middelen zijn niet meer weg te denken uit het moderne onderwijs. Op de basisschool wordt vrijwel alleen nog gebruik gemaakt van digibords, en worden kinderen al vanaf de kleuterleeftijd vertrouwd gemaakt met de omgang met een computer en tablet. In veel gevallen is dit niet eens nodig, en hebben zelfs de jongste kinderen er in hun thuissituatie al volop ervaring mee opgedaan. 

Ook op de middelbare school staan digitale middelen steeds meer centraal, misschien nog wel meer dan op de basisschool. Er wordt van scholieren verwacht dat ze om kunnen gaan met programma’s als Word en PowerPoint. Werd hen dit in eerdere jaren nog aangeleerd, is inmiddels wel duidelijk dat dit niet meer nodig is. Kinderen pakken dit vaak moeiteloos op, vaak beginnen ze er zelfs op de basisschool al mee, en bovendien is de software steeds gebruiksvriendelijker geworden en wijzen veel dingen zichzelf.

Geen enkele middelbare scholier draait er zijn of haar hand voor om, om gemaakt werk digitaal in te leveren via speciaal daarvoor ontwikkelde software. Docenten op hun beurt hebben zich in de afgelopen jaren flink moeten aanpassen, en hebben moeten wennen aan al deze nieuwe digitale mogelijkheden.


Hoe werkt het allemaal?

Een docent is opgeleid om les te geven, maar zeker mensen die al wat langer in het vak zitten zijn lang niet allemaal zo bedreven in het gebruik van alle digitale tools die in het onderwijs beschikbaar zijn. Van een schoolbord met een krijtje overgestapt op een digibord, van papieren presentielijsten naar een uitgebreid systeem waarin ook het huiswerk moet worden opgegeven. En dan alle software die gebruikt kan worden om lessen voor te bereiden, of leerlingen in te laten werken. De ontwikkelingen stoppen nooit, en enige hulp om op digitaal gebied bij te blijven is bij veel docenten meer dan welkom.

Gelukkig zijn dit soort trainingen ruimschoots voorhanden. 

Veelal kunnen er via onderwijs e-learnings digitaal workshops worden gevolgd om alle mogelijkheden van de nieuwste software onder de knie te krijgen. Of het nu gaat om Office 365 of nieuwe programma’s van Google, er is overal goede instructie over te verkrijgen bij een bedrijf als Edutrainers. Een prima manier om bij te blijven en optimaal gebruik te maken van alle digitale middelen die de docent tegenwoordig tot de beschikking heeft.