5 redenen waarom een schoolkamp goed is voor je kind

Bijna alle scholen organiseren wel een schoolkamp. En dit is goed, want schoolkampen zijn namelijk te gek! Voor de kinderen een goede kans om verder te ontwikkelen en zelfs voor de ouders is het goed. Zo laten ze hun kinderen en moment los en laten ze het zelfstandig zijn. Ontdek hier de 5 redenen waarom een schoolkamp zo goed voor je kind is.

Zelfstandig zijn

Als kinderen op schoolkamp gaan zijn ze vaak voor het eerst echt op zichzelf. Ze moeten zich met hun klasgenoten zien te redden. Natuurlijk zijn de leerkrachten wel mee, maar ze zullen zich wel deels moeten zien te redden. Als gevolg daarvan leren ze op eigen benen staan en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Dit stukje zelfstandigheid zullen ze meenemen in de rest van hun leven. 

Samenwerken

Tijdens een schoolkamp worden veel activiteiten georganiseerd. Daarnaast zullen de kinderen allemaal met elkaar moeten samenwerken. Ook met de kinderen waar ze normaal niet vaak mee spelen. Op school vormen kinderen namelijk al snel groepjes. Door de kinderen in groepjes in te delen tijdens activiteiten met het schoolkamp, leren zij samenwerken met iedereen. Dit is ook zeker goed voor de ontwikkeling.

Andere omgeving dan thuis

Thuis is een veilige omgeving voor kinderen. De meeste kinderen zijn graag thuis, omringd door hun ouders. Dit is fijn, maar het is best goed voor een kind om in een andere omgeving te zijn. Hierdoor leren ze anders tegen dingen aan te kijken. Op een schoolkamp spelen ze de hele dag heerlijk buiten of doen ze andere sportieve of leerzame activiteiten. Even een tijdje geen social media of televisie kijken. 

Prestaties belonen

De meeste kinderen doen altijd ontzettend hard hun best op school. Dit kan best veel energie vergen van een kind. Een schoolkamp is dan ook een beloning voor de inzet van het kind. Veel kinderen zullen dit ook zo ervaren. Zij zien het als een beloning na een jaar van hard werken. Het is daarom goed om als school een schoolkamp te organiseren.

Persoonlijke ontwikkeling

Je kunt een schoolkamp ook zien als een stukje persoonlijke ontwikkeling van een kind. Het kind is voor een poosje weg uit de eigen, vertrouwde omgeving en leert samen te werken met andere kinderen uit de klas. Daarnaast zal het kind door de leerkrachten begeleid worden in plaats van door de ouders. Hierbij zullen zij indien nodig hun steun ergens anders moeten zoeken dan bij de ouders. Daarnaast geeft het schoolkamp een stukje vrijheid. Er is ruimte voor plezier, klasgenoten en een geweldige ervaring.